Een gratis betaalrekening in Nederland

Traditioneel bankieren wordt steeds minder aantrekkelijk. Tegenwoordig ontvang je bij veel banken geen rente meer en soms zelfs een negatieve rente als je toch graag wil sparen. Daarnaast rekenen de banken steeds meer geld voor allerlei basisdiensten. Zo moet je zelfs geld betalen om enkel jouw rekening open te kunnen houden.

Jazeker, de klant is en blijft koning… maar enkel als je ervoor betaalt. Bovendien zijn veel fysieke banken gewoonweg geschrapt, waardoor je slechts nog naar een schermpje op je ATM machine kunt koekeloeren.

Met al die weggevallen diensten en services is het dan ook niet gek dat vooral neobanken zo in opkomst zijn. Soms zijn betaalrekeningen van neobanken zelfs gratis, wat natuurlijk een ontzettend groot voordeel is! Verder is het pinnen in een winkel ook niet aan een speciale bankrekening verbonden, maar een koppeling met Maestro voldoet in Nederland veelal.

Betaalrekeningen waren voor kinderen en studenten bijna altijd gratis, al beginnen daar tegenwoordig ook steeds meer haken en ogen aan te komen. Maar wie leveren er in Nederland dan nog wél gratis betaalrekeningen voor iedereen?

Opkomst van de neobanken

De samenwerking binnen Europa en de algehele digitalisering binnen de bankwereld heeft ervoor gezorgd dat het bankaanbod in Nederland snel aan het veranderen is. Daardoor zijn er steeds meer digitale banken, die ook wel neobanken worden genoemd en die in heel Europa hun diensten aanbieden. Je kan zo heel gemakkelijk bij diverse banken binnen slechts enkele minuten een gratis rekening openen.

Dat klinkt heel mooi, maar veel mensen zullen wellicht huiverig zijn om hun vertrouwde bank te verlaten, waar ze al jaren over de vloer komen, voor een nieuwerwetse neobank die niet eens over één traditioneel bankfiliaal in het land beschikt.

Dit is op zich goed te begrijpen, want jij geeft jouw geld aan een voor jou onbekend bedrijf. Natuurlijk doe je het liefst zaken met een bank waarmee je al langer ervaring hebt of een bedrijf die je volkomen vertrouwt.

Echter beschikken ook deze nieuwe internetbanken vaak over een depositogarantiestelsel. Want iedere bank in de Europese Unie die over een bankvergunning beschikt, valt hier automatisch onder. Daarom is dit gelukkig niet iets waar jij je veel zorgen over hoeft te maken.

De N26 bank

Eén van de populairste online banken in Nederland is op dit moment de N26 bank, dat met meer dan 5 miljoen gebruikers de grootste internetbank van Europa is. Deze neobank wordt door behoorlijk bekende investeerders gesteund, zoals Allianz en Tencent. Het geld op jouw N26 rekening wordt bij eventuele bankproblemen via een Duits depositogarantiestelsel tot 100.000 euro gegarandeerd.

Zo’n gratis N26 account is vooral interessant als je met name mobiel wenst te betalen en als jij niet echt een uitgebreid bankpakket nodig hebt. Je krijgt (helaas) geen rente over jouw saldo, maar je ontvangt wel een gratis Maestro betaalpas en hebt eveneens de mogelijkheid om een gratis N26 Mastercard debitcard (wat een soort prepaid creditcard is) aan te vragen. Dat is iets wat vooral handig is bij internationaal online betalen en/of wanneer je in het buitenland op vakantie gaat.

Een grenzeloos Transferwise account

Een andere optie om in Nederland een gratis rekening te openen is bij het Britse bedrijf Transferwise. Transferwise bedient op dit moment wereldwijd 8 miljoen klanten en maakt via 2.500 valuta routes grensoverschrijdende betalingen in 54 valuta’s mogelijk.

Transferwise biedt jou niet alleen een gratis digitale betaalrekening aan waarop jij tegen een gunstige wisselkoers vreemde valuta kunt ontvangen en overmaken. Ook ontvang je een gratis debitcard van Mastercard waarmee jij gemakkelijk in restaurants en in (online) winkels kunt betalen.

Naast zo’n betaalrekening in jouw eigen bekende euro’s biedt Transferwise je tevens een gratis Amerikaans, Australisch, Brits en Nieuw-Zeelands account aan. Alle bankrekeninghouders in die landen kunnen zo heel eenvoudig geld naar jou overmaken, alsof je gewoon zelf in dat land woonachtig bent!

Verder is het belangrijk om te weten dat als jij een bedrag naar een andere bankrekening in Nederland overschrijft, dit jou een vast bedrag van ongeveer 63 eurocent kost. Geld naar een andere Transferwise account overboeken is wel gratis. Plus, als je meer dan ongeveer 220 euro pint, dan moet je daarboven een vergoeding van 2 procent betalen!

Transferwise kent geen depositogarantiestelsel aangezien het niet een echt officiële bank is, maar de Britse financiële toezichthouder FCA ziet erop toe dat jouw geld apart bewaard wordt, dus is het toch nog redelijk veilig.

De Revolut card

Dat laatste is ook het geval bij onze laatste kandidaat voor een gratis rekening. Revolut is eveneens een Brits bedrijf die bezig is met een bankvergunning in de EU en het Verenigd Koninkrijk, maar er op dit moment enkel één in Letland bezit. Het beschikt daarentegen wel over meer dan 9 miljoen klanten.

Net als de andere neobanken heeft ook Revolut geen kantoren en kiest het er daarnaast voor om ook telefonisch niet bereikbaar te zijn. De klantenservice kan gelukkig wel heel modern via een chat in de app bereikt worden, of via allerlei social media kanalen zoals Facebook en Twitter.

Bij de aanvraag van een Revolut card kan de aanvrager in Nederland tussen een Visa prepaid creditcard of een Maestro bankpas kiezen. Dat betekent in de praktijk dat de Maestro card meer geschikt is voor het traditioneel pinnen in Nederland en Duitsland, en dat de Visa card meer voor online kopen is of reizen in landen waar Visa geaccepteerd wordt. Het is belangrijk om te weten dat aangezien het hier om een Britse bankpas gaat, het niet betalen via iDeal ondersteunt. Ook niet bij online betalingen.

Conclusie

Het mag duidelijk zijn dat de moderne Nederlandse consumenten met de komst van allerlei online banken steeds meer keuze hebben gekregen. Het aanbod van deze zogenaamde nieuwe neobanken is groot en de mogelijkheid om bij sommigen gratis een rekening te openen is mooi meegenomen.

Over het algemeen kunnen we stellen dat de Duitse N26 internetbank de betrouwbaarste in het bovenstaande rijtje is. Dat hoeft echter niet te betekenen dat de andere gratis aanbieders niet interessant zijn. Sterker nog, misschien is het zelfs aan te raden om ze allemaal eens uit te proberen, om te ervaren wat ieders mogelijkheden zijn en wat de bijgeleverde Android of iOS apps aan bedieningsgemak bieden. Want gemak dient de mens en dit is zeker het allerfijnst wanneer het (bijna) gratis is!

You May Also Like