Parkeerkosten, je maakt ze als ondernemer al snel. De slogan “leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker” gaat als het over parkeren niet op. Daarom schijnen we hier licht in de duisternis. Hoe zit het nou met BTW op parkeerkosten? We leggen het uit.
Zit er BTW op parkeerkosten?
Soms.
- De parkeerkosten die je betaalt op straat zijn op zichzelf al een belasting. Om belasting (BTW) op belasting (parkeerbelasting) te voorkomen is parkeren op straat vrijgesteld van BTW.
- Parkeer je in een parkeergarage? Dan is dat een dienst van een ondernemer, waarover wél BTW geheven wordt. Die kan je dan ook terugvragen als je een auto van de zaak hebt.
Eigen auto
Rij je ook zakelijk in je eigen auto? Dan krijg je daarvoor 19 cent kilometervergoeding. De Belastingdienst heeft lang geleden bedacht dat je met 19 cent alle kosten kunt dekken: afschrijving, wegenbelasting, onderhoud, brandstof én parkeerkosten. Dat is al lang niet meer zo, maar dat is weer een ander verhaal. Omdat je al 19 cent per kilometer belastingvrij uitgekeerd krijgt kan je geen “losse” kosten zoals parkeerkosten meer declareren. Die zitten allemaal in die 19 cent.
19 cent kilometervergoeding? Dan kan je geen parkeerkosten aftrekken
Hoe zit het met de BTW? Stel: je gebruikt je eigen auto voor 50% privé en voor 50% zakelijk. Je kunt dan 50% van de BTW die je hebt betaald terugvragen. Houd er wel rekening mee dat je deze verhouding aan moet kunnen tonen met een kilometeradministratie. Heb je geen sluitende kilometeradministratie? Dan geef je 1,5% van de catalogusprijs als BTW aan in je administratie. Meer informatie kan je vinden op de site van de Belastingdienst.
Auto van de zaak
Heb je een auto van de zaak? Bijvoorbeeld een leaseauto of een youngtimer? In dat geval kan je alle kosten die je maakt zakelijk inboeken. Dus ook de parkeerkosten. Je moet er alleen goed op letten dat je de BTW goed overneemt, maar buiten dat vallen alle kosten binnen het bedrijf.
- Met een auto van de zaak kan je ook parkeerkosten van de winst aftrekken.
Administratie van parkeerbonnetjes
Parkeer je als zzp’er of ondernemer regelmatig en raak je het overzicht een beetje kwijt? Dan is een app zoals Parkmobile of Yellowbrick een goede oplossing.
Beide aanbieders sturen je aan het eind van de maand een overzicht van al je parkeeracties, met daarbij het betaalde BTW-bedrag. Soms is dat alleen BTW over de transactiekosten, bijvoorbeeld bij parkeren op straat.
Je hebt hiermee in één klap je administratie een stuk eenvoudiger gemaakt.
Conclusie
Zit er BTW op parkeerkosten?
Soms. De parkeerkosten die je betaalt op straat zijn op zichzelf al een belasting. Om belasting (BTW) op belasting (parkeerbelasting) te voorkomen is parkeren op straat vrijgesteld van BTW. Parkeer je in een parkeergarage? Dan is dat een dienst van een ondernemer, waarover wél BTW geheven wordt. Die kan je dan ook terugvragen als je een auto van de zaak hebt.
Kan ik BTW op parkeerkosten aftrekken?
Ja, maar niet altijd volledig. Je moet hierbij rekening houden met het zakelijk en privé-gebruik van je auto.