Heb je onvoldoende eigen vermogen om in jouw bedrijf te investeren? Stel de investering dan niet uit, maar vraag een zakelijke lening aan. Zo’n zakelijke financiering maakt het toch mogelijk om een investering in jouw bedrijf te doen. Omdat je geld van een ander gebruikt om te investeren, moet je dit terugbetalen. Dit doe je door iedere maand een gedeelte van het geleende bedrag af te lossen. Naast aflossing betaal je overigens ook rente. Wil je hier meer over weten? Lees dan vooral verder. In deze tekst vertellen wij je namelijk alles wat je moet weten over rente bij een zakelijke lening.
Je betaalt rente over het hele bedrag
Eén van de grote voordelen van een zakelijke lening is dat je direct de beschikking krijgt over het hele bedrag dat je leent. Keurt een geldverstrekker jouw aanvraag goed? Dan storten zij het bedrag in één keer op de zakelijke rekening van jouw bedrijf. Hierdoor kun je het direct gebruiken om bijvoorbeeld een nieuwe machine te kopen of te investeren in uitbreiding van jouw onderneming. Doordat je al het geld in één keer ontvangt, betaal je bij een zakelijke lening ook altijd rente over het hele bedrag. Gebruik je niet al het geld dat je leent? Dan betaal je hier toch rente over. Daarom is het niet verstandig om meer te lenen dan je nodig hebt.
Rente staat vast voor de gehele looptijd
Het is je inmiddels duidelijk dat je bij een zakelijke lening rente betaalt over het gehele bedrag dat je leent. Voordat je zo’n lening afsluit, ben je vast benieuwd hoeveel rente je betaalt. Dit is op voorhand lastig te zeggen. De rente verschilt namelijk van tijd tot tijd. Hoe hoger de rentestand, des te minder aantrekkelijk het is om zakelijk geld te lenen. Geld lenen kost je dan immers meer dan bij een lage rentestand. Gelukkig is het niet zo dat je iedere maand te maken krijgt met een andere rente. De rente wordt namelijk vastgezet op het moment dat je een zakelijke lening afsluit. Hierdoor weet je al voor het afsluiten van de lening hoeveel je maandelijks terug moet betalen aan een geldverstrekker.
Zo is de rente opgebouwd
De rente over een bedrijfslening is opgebouwd uit een aantal onderdelen. Het merendeel van deze onderdelen staat vast, zoals de basisrente. Dit zijn de kosten die een geldverstrekker maakt voor het inkopen van geld op de geldmarkt. Ook kapitaalkosten, marge en operationele kosten zijn vaste onderdelen van de rente over een zakelijke lening.
Eén deel van de rente is specifiek voor jouw situatie. Dit staat ook wel bekend als risicokosten. Hiermee dekt een geldverstrekker het risico af dat je de bedrijfslening niet terug kunt betalen. De hoogte van de risicokosten zijn afhankelijk van de financiële situatie van jouw bedrijf. Is er sprake van een ‘gemiddeld risicoprofiel’? Dan betaal je (veel) meer rente dan wanneer een geldverstrekker je in de categorie ‘goed risicoprofiel’ of ‘heel goed risicoprofiel’ schaart. Doordat de risicokosten specifiek zijn, kun je nooit zelf berekenen hoeveel rente je betaalt over een zakelijke lening.