Afhankelijk van het type boek bestaan er in Nederland twee btw tarieven: een laag tarief van 9% en een hoog tarief van 21%. We hebben in Nederland een algemeen btw tarief van 21%, maar voor boeken is dit veelal 9%.
Meestal 9% btw op boeken, maar soms 21%
Sommige boeksoorten vallen onder het 21% btw tarief. Denk hierbij aan blocnotes, dagscheurkalenders, notitieboekjes, poëziealbums en vergelijkbaar, schetsboeken of agenda’s.
De volgende boeksoorten vallen gelukkig onder het 9% btw tarief:
- Kinderboeken en kleurboeken
- Stripboeken
- Leesboeken, zoals thrillers of romans
- Biografieën
- Catalogi voor boekhandelaren en bibliotheken
- Digitale fotoboeken, of fotoboeken samengesteld door een professionele fotograaf
- Losse muziekuitgaven
- Losbladige boeken plus losse banden voor boeken
- Supplementen op boeken
Sinds 1 januari 2020 geldt er voor elektronisch geleverde boeken (e-books) eveneens het lagere btw tarief van 9%. Dat was daarvoor nog 21%. Er bestaat zo qua btw tarief geen verschil meer tussen papieren boeken en de elektronische versies daarvan.
Btw als bedrijfskosten aftrekken
De aftrekbaarheid heeft hierbij weinig te maken met het soort btw dat op een product geheven wordt. Indien jij deze boeken voor zakelijke doeleinden hebt aangeschaft, dan kan je die btw gewoon aftrekken. Een boek over zakelijke communicatie of hoe jij een webshop kan opzetten is bijvoorbeeld zakelijk. Deze zijn van toepassing voor jouw bedrijf. Dat geldt natuurlijk ook voor de aankoop van een zakagenda voor de zaak of blocnotes. Deze hebben eveneens een zakelijk doel.
Mogelijke aftrek in de inkomstenbelasting
Naast de mogelijkheid om de btw over boeken in de omzetbelasting te kunnen aftrekken, bestaat er tevens de optie om sommige kosten van boeken in jouw inkomstenbelasting in mindering te brengen. Kosten voor een mogelijke studie zijn namelijk aftrekbaar, dus zo ook de studieboeken die jij daarvoor moest aanschaffen. Hier kan je wat meer lezen over deze belastingregeling.