Dat we over een paar jaar allemaal in een elektrische auto rijden is een gegeven. De overstap van het rijden op fossiele brandstoffen naar duurzame mobiliteit heeft grote gevolgen. Niet alleen moet vrijwel het gehele wagenpark worden vervangen, al die auto’s moeten natuurlijk ook worden opgeladen. We hebben daardoor niet alleen een gigantische hoeveelheid auto’s nodig maar ook een flinke hoeveelheid laadpalen.
Ben je begaan met het milieu en wil je graag je steentje bijdragen? Dan is het neerzetten van laadpalen op een bedrijfslocatie een mooie manier om bezoekers en werknemers te faciliteren in hun elektrische mobiliteit.
Als je nagaat dat de kosten van een laadpaal al snel 1.000 tot 2.000 euro bedragen weet je dat dit een investering is die je niet snel in een opwelling zult doen. Zeker niet als je op kantoor een grotere hoeveelheid plekken wilt voorzien van een laadpaal kunnen de kosten snel oplopen. Gelukkig is er ook een mogelijkheid om te verdienen aan een laadpaal bij bedrijf of kantoor. Zo wordt het installeren van een laadpaal ineens erg interessant en is de business case goed rond te maken.
Regelgeving
De veranderende regelgeving is er sterk op gericht het elektrisch rijden zoveel mogelijk te stimuleren. Want zeg nou zelf, een elektrische auto is pas een mogelijkheid zodra je ook gemakkelijk kunt laden. De combinatie van thuis opladen én op de zaak “bijtanken” is voor veel zakelijke gebruikers de meest aansprekende combinatie. Hiermee heb je de kosten onder controle, wat bij een openbaar laadpunt niet altijd het geval is.
Vanuit de overheid wordt er van eigenaren en gebruikers van bedrijfspanden dan ook steeds vaker verwacht dat zij hun steentje bijdragen in deze transitie en laadpalen installeren. Deze potentiële kostenpost kan ook een verdienmodel zijn, want stroom weggeven is niet nodig. Je kunt daar ook een marktconform bedrag voor vragen.
Hoe werkt de installatie
Je kunt natuurlijk zelf op onderzoek gaan en vervolgens de laadpaal zelf bij je pand neerzetten. Dit is niet alleen onverstandig gezien de vele eisen en voorschriften rondom elektrotechnische installaties, het kost ook erg veel tijd om alles uit te zoeken. Dat hoef je gelukkig niet zelf te doen, daar kunnen specialisten bij helpen.
Dan moet je bijvoorbeeld denken aan de keuze van een merk en type laadpaal, maar weet je bijvoorbeeld ook of de stroomvoorziening naar je pand berekend is op de hogere stroomdoorvoer die nodig is wanneer je meerdere auto’s tegelijk wilt snelladen? Het is dus aan te raden een partner in de arm te nemen die deze vragen voor je kan beantwoorden én de installatie van de laadpalen kan verzorgen.
Zo zijn niet alle laadpalen geschikt voor snelladen, wat voor zakelijke bezoekers vaak wel een vereiste is. Zo is ook een korte meeting lang genoeg om je accu te voorzien van een frisse lading stroom. De hoge belasting die dit met zich meebrengt heeft echter wel gevolgen voor het stroomnet.
Een andere vraag is de uitbreiding van bestaande oplaadmogelijkheden of het upgraden van bestaande laadpalen. In hoeverre kan en wil je verschillende typen laadpalen naast elkaar gebruiken? Daar komt de opmars van Smart Charging nog bij, waarbij de laadcapaciteit bijvoorbeeld wordt afgestemd op de verwacht vertrektijd. Zo is de belasting op het netwerk lager en kan je in theorie meer elektrische auto’s tegelijk opladen. De benodigde investering kan hierdoor beperkt worden, wat weer positief is voor de terugverdientijd van de laadpalen.
Conclusie
Je hoort het al, er is behoorlijk wat specialistische kennis nodig om tot een gedegen oplossing te komen die niet alleen voorziet in een service voor je bezoekers maar ook in een inkomstenbron. Wil je meer informatie over jouw specifiek situatie? Neem dan een expert in de arm die het proces voor je kan verzorgen. Een van die specialisten is 50five e-mobility. Naast het beantwoorden van al je vragen kunnen zij ook de installatie verzorgen én een deel van de financiering op zich nemen. Genoeg redenen om eens contact op te nemen dus!