Kinderen en geld? Wij vinden het in Nederland allemaal belangrijk kinderen om te leren gaan met geld. Meestal laten we ze daarom een eigen kinderrekening openen.
Dat is bijna altijd gratis, en hoe spannend en leerzaam is het om je eigen bankpas te hebben? Je kind kan ook vanaf een bepaalde leeftijd al zelf internetbankieren.
Een kinderrekening helpt onze kids bewust te worden van de waarde van geld en hoe er op een goede manier mee om te gaan. Je kan als ouder natuurlijk meekijken. Bij sommige banken kun jij bepalen wat je kind wel mag en niet mag.
Jij of opa en oma kunnen zakgeld automatisch aan je kind overboeken. Je kind zou ook zelf z’n zakgeld kunnen storten, maar let altijd even op of daar kosten aan verbonden zijn!
De mogelijkheden en de leeftijd waarop je kind een rekening kan openen verschillen per bank.
Kinderrekening vergelijken
Nagenoeg alle kinderrekeningen zijn gratis, maar soms kunnen er wél kosten in rekening gebracht worden; bijvoorbeeld voor papieren afschriften en overschrijvingskaarten.
Bijna alle kinderrekeningen zijn gratis, maar als we kijken naar de voorwaarden zijn er toch wat verschillen.
Voor het mogen openen van een kinderrekening, variëren de leeftijden enorm:
- van 0-18
- van 6-12
- van 8-18
- van 12-25
- en van 10-18
Contant geld storten
Kinderen krijgen voor hun rapport of verjaardag veelal cash geld. Het is helaas niet altijd gratis om contant geld te storten.
Er mag bij de meeste banken – behalve bij de ING – altijd geld overgeschreven worden, maar niet vanaf alle leeftijden: bij sommige banken kan dat al vanaf 6 jaar, bij andere banken pas vanaf 10, 12 of 15 jaar.
Maar wat nu als je kind wil sparen op zijn kinderrekening? De meeste banken geven je kind een rente van – slechts – 0,01%. Bij enkele banken ontvangt je kind geen rente.
Rood staan op kinderrekening
Mag je rood staan op een kinderrekening? Nee, je mag niet rood staan op een kinderrekening. Als ouder of verzorger kun je meestal meekijken op de rekening. Het is wellicht een fijn idee om te weten dat je kind zich niet ‘in de schulden kan steken’. Alleen op de paar rekeningen die na de 18de verjaardag doorlopen en op studentenrekeningen is rood staan wél mogelijk.
Als je als ouder vindt dat je kind nog niet toe is aan een betaalpas, kun je deze het beste gewoon nog niet aan je kind geven. Wil je de pas toch geven, maar heb je je bedenkingen? Er is bij sommige banken ook de mogelijkheid om (dag)limieten naar beneden bij te stellen.
Jongerenrekening
Wat gebeurt er wanneer je kind de eindleeftijd voor de kinderrekening bereikt? De bank zal deze dan automatisch omzetten in een daaropvolgende rekening. Dat kan een jongeren-, studenten- of volwassenen rekening zijn; aan een betaalrekening voor volwassenen zijn altijd kosten verbonden. Informeer goed naar de kosten.
Wellicht is het een goed plan voor jouw kind om banken met elkaar te vergelijken, om zo te kunnen begrijpen welke bankrekening voor hem of haar het meest geschikt is.
Voor studenten en jongeren is een bankrekening meestal gratis. Als ze rood willen staan en eventueel een creditcard willen hebben, zullen ze daar wel extra kosten voor moeten betalen. Ook zijn er de reguliere kosten voor bijvoorbeeld geld opnemen buiten de eurolanden. Bij sommige banken mag je in de eurolanden tot maximaal 12 keer per jaar gratis geld opnemen.