Overweeg je om een zakelijke rekening te openen? Dan zoek je natuurlijk wel de beste zakelijke bankrekening voor jouw persoonlijke situatie. De wensen kunnen verschillen van persoon tot persoon; sommigen gaan voor de goedkoopste bank, anderen vinden het vooral belangrijk dat de rekening groen en milieubewust is.
Veelgestelde vragen over een zakelijke rekening
De goedkoopste zakelijke rekening
Zoals je hebt kunnen lezen, heb je als ondernemer keuze uit verschillende banken met diverse zakelijke bankrekeningen. De prijsverschillen zijn soms vrij groot.
Als jij serieus en zakelijk wilt overkomen, zou je een zakelijke bankrekening moeten overwegen. Met een zakelijke bankrekening laat jij aan je klanten zien dat jouw bedrijf of onderneming meer is dan alleen een bijbaantje. De naam van jouw bedrijf komt namelijk op het afschrift te staan van de betaler of de ontvanger. Hoewel het voor zzp’ers en vof’s niet verplicht is, kiezen deze kleine ondernemers om die reden toch vaak voor een zakelijke bankrekening.
De goedkoopste zakelijke rekening kost je enkele tientjes per jaar. Daarnaast zijn er vaak goede deals te maken. Knab geeft bijvoorbeeld een half jaar gratis. Een gratis zakelijke rekening kan ook. Je hebt dan geen kosten, maar meestal ook een beperkt aantal functies. Het is is nuttig dit goed te vergelijken. Let ook op de transactiekosten. Rente krijg je bijna nergens meer.
Wat zijn de voordelen van een zakelijke bankrekening?
De Belastingdienst accepteert het overigens ook gewoon als er een privérekening gebruikt wordt voor het betalen van facturen en het overmaken van inkomsten uit jouw bedrijf. Je bent dus niet verplicht om jouw privé- en zakelijke geldstromen gescheiden te houden. Echter, behalve dat er verwarring kan ontstaan, vindt ook niet iedereen het fijn dat je in zo’n geval privé gegevens aan de Belastingdienst moet prijsgeven. Indien je het dus bij een privé rekening houdt, moet je er ook rekening mee houden dat je de facturen op naam zet van je onderneming. Je moet namelijk kunnen aantonen dat die uitgaven puur zakelijk zijn.
Een zakelijke rekening kan echter een vereiste zijn als jij jouw boekhouding overlaat aan een accountant of boekhouder. Ook om verwarring te voorkomen en overzicht te houden, kan een zakelijke rekening misschien toch wel erg handig zijn..
Waar kies jij voor: een extra privé rekening of een zakelijke rekening?
In plaats van een zakelijke bankrekening, zou je natuurlijk ook kunnen kiezen voor een extra privérekening voor jouw zaak. Zo kun je ook gewoon je privé transacties van de zakelijke scheiden. Het verschilt echter per bank of hiermee akkoord wordt gegaan. Een zakelijke rekening openen is tegenwoordig snel online te doen, waarbij de kosten per jaar best meevallen. Ook een gratis zakelijke rekening is mogelijk.
Een zakelijke bankrekening heeft toch zo zijn voordelen in vergelijking met een extra privérekening. Je kunt jouw account namelijk heel gemakkelijk koppelen aan jouw boekhoudprogramma. Daarnaast zou jouw boekhouder het waarschijnlijk ook erg op prijs stellen als hij niet alle betalingen moet sorteren op zakelijke- of privé-betalingen. De extra tijd die je boekhouder daarmee kwijt is kost je vast en zeker meer geld dan het openen van een zakelijke bankrekening.
Daarnaast kan de Belastingdienst onverwachts bij je aankloppen als je voor hoge bedragen benzine hebt getankt. Je zult jezelf in zo’n geval moeten identificeren als afnemer, en dat kan slechts met een betaalpas waar jouw bedrijfsnaam op staat.
Wanneer ben je verplicht een zakelijke rekening te openen?
Er zijn echter situaties waarin je verplicht bent om een zakelijke bankrekening te openen; namelijk in het geval jij een B.V. (Besloten Vennootschap) hebt. Bij het oprichten van een eenmanszaak of V.O.F (Vennootschap Onder Firma) ben je dat niet. Dat komt omdat je bij een B.V. een rechtspersoon opricht die alle aansprakelijkheid op zich neemt, wat niet het geval is bij een eenmanszaak of V.O.F.
Ook wanneer je een automatische incasso wil kunnen versturen, is een zakelijke rekening een vereiste. Dat geldt dus ook als jouw bedrijf met iDeal werkt. Ben jij de beheerder van een webshop, dan heb je geen andere keuze dan een zakelijke bankrekening te openen. Bij een paar banken kan je direct iDeal-betalingen ontvangen. Denk er wel aan om de transactiekosten te vergelijken, want vaak is het gebruik van een gespecialiseerde Payment Service Provider (PSP) de beste keuze.
Beste zakelijke rekening voor zzp’ers
Voor zzp’ers is een bedrijfsrekening bij de kleinere neo-banken zoals Knab, Bunq en N26 vaak een uitstekende keuze. Of dit de beste keuze in jouw situatie is kan je het beste zelf afwegen. Vaak kiezen veel van deze kleine ondernemers in Nederland voor de ABN Amro, ING bank of Rabobank, omdat ze daar hun privérekeningen hebben en bekend zijn met hun werkwijze. Echter zijn gewone zakelijke rekeningen bij de traditionele grootbanken vaak nogal dure rekeningen voor zzp’ers. Je hebt in de meeste gevallen jaarlijkse kosten en ook betaal je kosten per transactie. Bovendien moet je vaak een bedrag neertellen voor een pas en ook om te kunnen internetbankieren. Een bedrijfsrekening bij een van de nieuwe online banken is dan vaak een veel aantrekkelijkere optie. Een zakelijke rekening vergelijken heeft dus zeker nut, hoe groot je onderneming ook is.
Met het openen van een zakelijke bankrekening speciaal voor zzp’ers maak je een goede, professionele start. Je houdt je zakelijke inkomsten en uitgaven netjes bij in een overzicht en je scheidt je privé- en zakelijke transacties.
Werk je met contant geld? Dan vallen er direct een aantal online banken af, want daar is contant geld storten niet mogelijk. Nou heb je als ondernemer in deze tijd vaak alles online, maar weet dat geld storten bijna automatisch betekent dat je voor een van de traditionele grootbanken zult moeten kiezen.
Rekening courant krediet – Rood staan op je zakelijke rekening
Als starter is rood staan bij geen enkele bank direct mogelijk. Heb je behoefte aan financiering? Dan zul je dat los van je betaalrekening moeten regelen. In Nederland zijn er genoeg partijen, inclusief de grootbanken, die bedrijven hier bij kunnen helpen. Voor de keuze waar je gaat bankieren maakt het daarom niet zo veel uit, maar het heeft nut dit mee te nemen in je vergelijking van de verschillende rekeningen. Rood staan is een eenvoudige manier om flexibel over meer zakelijk geld te kunnen beschikken, al is de rente vaak wat hoger dan bij een vast bedrijfslening.
KvK-inschrijving nodig voor een zakelijke rekening?
Voor het openen van een zakelijke rekening bij een bank in Nederland ben je verplicht om je je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Ook in het geval je een zakelijke rekening hebt bij een buitenlandse bank, wordt er op verschillende manieren gecontroleerd of je een bedrijf bent. Je moet bijvoorbeeld laten zien wat de bedrijfsnaam is en de rechtsvorm, alsook een registratie. Er kunnen ook nog andere eisen vastzitten aan het openen van een zakelijke rekening. Sommige banken vereisen bijvoorbeeld dat je als zzp’er alleen een bankrekening kunt openen als je je werkzaamheden uitvoert onder je eigen naam, en dus kun je je bedrijfsnaam niet gebruiken.
Zakelijke rekening openen
Na het inschrijven bij de KVK, kun je beginnen met het openen van een zakelijke rekening. Bij de meeste banken doe je dit heel eenvoudig via internet. Bij een enkele aanbieder, waaronder de ING, moet je eerst een bezoek brengen aan een kantoor. Op de website van de betreffende bank kun je precies lezen wat voor gegevens de bank van je nodig heeft om een zakelijke rekening te kunnen openen. Wanneer je een aanvraag via internet doet, moet je wachten op goedkeuring na controle. In de meeste gevallen is dit echter binnen enkele minuten geregeld.
De kosten van een zakelijke rekening zijn bij veel traditionele banken zoals ING, ABN Amro en de Rabobank soms hoger dan bij de online banken. Er zijn zelfs banken die een gratis zakelijke rekening aanbieden. Aan de andere kant zijn de mogelijkheden van online banken vaak beperkt vergeleken met de grootbanken. Contant geld storten, incasso’s ontvangen, rente op het saldo van je zakelijke spaarrekening en de mogelijkheid om zakelijke creditcards te gebruiken maken allemaal veel verschil in de dagelijkse praktijk.
Ook de kosten van zakelijk bankieren lopen uiteen, net als de mogelijkheid je boekhouding te koppelen. Dit maakt je administratie zoveel makkelijker dat het veel toevoegt ten opzicht van het gewone internetbankieren. Het is daarom verstandig om voor een bank te kiezen die goed past bij jouw situatie. Vergelijk de kosten goed, bedenk voor jezelf wat jij belangrijk vindt en wat voor jou het handigst is en vergelijk alle banken.
Onze tips
Voor welke zakelijke bankrekening je ook kiest, bij de meeste banken zijn de jaarlijkse kosten vaak meer dan € 100. Gelukkig zijn de kosten van zakelijk bankieren wel fiscaal aftrekbaar. Zakelijke rekeningen vergelijken heeft dus zeker nut. Welke bank je kiest hangt helemaal af van jouw wensen. Ga jij voor de voordeligste zakelijke bankrekening, of spelen er nog andere zaken een rol? Is een zzp-rekening handig voor jou?
We hebben een aantal tips voor je als ondernemer wanneer je een zakelijke rekening gaat openen:
- Zoek altijd naar speciale acties die banken bieden voor starters, bijvoorbeeld een gratis zakelijke rekening voor het eerste jaar of het eerste jaar 50% korting. Er is gebleken dat de kleinere banken startende ondernemers op een aantrekkelijke manier welkom heten.
- Bereken de kosten die je gaat krijgen na het eerste jaar.
- Ga goed na of het gaat om een pakketprijs of een basispakket waarbij er nog extra kosten in rekening worden gebracht voor zaken zoals internetbankieren of het bezitten van pinpassen.
- Neem een rekening die je kunt koppelen aan jouw boekhoudprogramma, dat kan je een hele hoop ellende en tijd besparen.